L1000887
Leer deze wereldstad écht kennen

De beste adressen van Amsterdam

Ach, Amsterdam. Stad van grachten, groene geuren en luidruchtige locals. Stad vol kunst, poëzie en geschiedenis. Thuisplek van de provo’s, hippies en nog zoveel meer. In Amsterdam is zodanig veel te doen dat je er gemakkelijk verdwaalt.

Gelukkig kent Bent Van Looy de stad als zijn broekzak. In ‘Mijn Amsterdam’ neemt hij je mee naar de mooiste plekken om te eten, snuisteren, kijken en luisteren. Leer het echte Amsterdam kennen, weg van de platgetreden paden. Wandel je mee? Lekker gappie!

Jordaan - centrum

Rood geruite gordijntjes voor de ramen, blauw geruite kleedjes op de tafels. Toch is Broodje Mokum geen kitscherige Jordaanfantasie, maar al jarenlang the real deal. Oude heren met een krantje hebben hun tokus geparkeerd op de zitbanken, dames met krulspelden komen even bijpraten aan de kassa. Een fantastische ontbijtplek voor wie het helemaal gehad heeft met de alomtegenwoordige avocadotoast of gepocheerde eieren met hollandaisesaus. Hier is het leven eenvoudig en mooi.

Broodje Mokum, Rozengracht 26

De Pijp - zuid

Het Vondelpark is een van de meest tot de verbeelding sprekende parken ter wereld. Midden in de stad is het ’s zomers zalig luieren in deze lange groene strook, onder de treurwilgen die gebogen staan over een eindeloze reeks vijvers en stroompjes, tussen buurtbewoners en toeristen. Onder de Vondelbrug, die over de promenade loopt, werd in de jaren 50 een atoomschuilkelder gebouwd. In diezelfde bunker, in 1968 omgedoopt tot Beatkelder Lijn 3, naar de tram die eroverheen rijdt, speelden beatgroepen en freejazzcombo’s. Pink Floyd hield er ooit een psychedelische jamsessie, door duizenden bijgewoond. Amsterdams Summer of Love barstte los en hier streken de hippies, bloemenkin­deren en hippe vogels neer, in dit magies sentrum.

Vondelpark, Vondelpark

West

Op het terras van Piet de Gruyter bracht ik menig zomeravond door. Het stijlvolle café zou net zo goed in Kopenhagen of Hamburg kunnen staan, maar de sfeer is onvervalst Amsterdams: luid, recht voor de raap en nu en dan wat patserig. Heerlijk om een middagje door te zakken, met de ene versgetapte Mannenliefde Saison na de andere, met als aperitiefhapje eenvou¬dige varkensrillette, vierentwintig uur lang gekookt zegt het menu, met krokant brood, opgelegde ui, mayo¬naise en mosterd. Voor je het beseft, is het tijd voor het avondeten. Je hoeft je niet eens te verplaatsen, de mosselen met frieten komen gewoon naar je tafeltje toe gezwommen. Perfect.

Noord

In het spacy gebouw van Eye, het filmmuseum van Amsterdam, liggen meer dan 200.000 blikken dozen met pellicule en wel 85.000 filmposters, netjes gecatalogiseerd en veilig bewaard voor de eeuwigheid. Het spectaculaire museum is wat mij betreft een van de fijnste plekken om op een regenachtige middag onder te duiken in een oude film, die ze als deel van een of andere retrospectieve vertonen. Ooit zag ik hier De Vierde Man, de radicale en bevreemdende laatste film die Paul Verhoeven in Nederland maakte, voor hij met het magistrale Robocop de wereld ging veroveren vanuit Hollywood. Hou de programmatie in het oog.

Eye Filmmuseum, IJpromenade 1

Interesse in het boek?
9789463938419 0 0

Mijn Amsterdam

iDEALCredit/Debit CardPayPalBank transferSOFORT BankingBancontactKBC/CBC Payment ButtonBelfius Pay Button

©2023 Borgerhoff & Lamberigts

Made byBits of Love