20231221 DSC04202 2

't Is mooi geweest, 2023

Lieve leeslustige vrienden, nu het einde van 2023 nadert, blikken wij graag terug op dat redelijk memorabele rondje rond de zon.

Trouwens, weten jullie wat het ene jaar memorabel maakt en het andere niet? Gisteren hadden we een antwoord op die vraag, maar vandaag zijn we het vergeten. Het zal dus wel niet zo memorabel geweest zijn.

Deze boeken daarentegen. Niet om te stoefen, maar: dit zijn slechts enkele hoogtepunten uit ons voorbije jaar.

60 figuren, plaatsen, uitvindingen, teksten, gebeurtenissen en ontwikkelingen met een bijzondere betekenis voor de Vlaamse samenleving. De Canon van Vlaanderen is niet in stenen tafelen gegrift, maar nodigt de lezer uit om het verleden te (her)ontdekken. Voor iedereen die de regio die we vandaag Vlaanderen noemen, beter wil leren kennen!

Commissaris Liese Meerhout van de afdeling moordzaken verbergt iets voor haar eigen team. Niemand heeft het in de gaten, tot het te laat is. Echt te laat. Verdenkt ze een collega of wil ze juist iemand beschermen? Het lijkt alsof iemand Liese en haar hoofdinspecteur Michel Masson uit elkaar wil spelen. Het team wordt op de proef gesteld. Oude demonen duiken op. Paniek slaat toe.

Het moderne leven vervreemdt ons van onze sterktes. We worden te weinig uitgedaagd, zowel fysiek als cognitief. Dat is erg ongezond, zegt coach Siebe Hannosset. Het tegengif is ook de titel van zijn populaire boek: Intermittent Living. Lees over de helende kracht van koude douches en lege ontbijttafels en kom te weten hoe stressprikkels ervoor zorgen dat je opnieuw kerngezond wordt.

Voedingsdeskundige en bestsellerauteur Sandra Bekkari brengt een vernieuwde versie van haar Sana-methode, die de afgelopen vijftien jaar al duizenden mensen aan een gezondere levensstijl hielp. Sandra richt zich daarbij op drie pijlers: gezond eten, slim bewegen en optimaal opladen. Het boek is doorspekt met interessante bijdrages van experten en bevat ook nog eens 40 nieuwe gerechten.

Wielerlegende José De Cauwer kent de pieken en dalen van het bestaan. Zowel privé als op professioneel vlak werd hij door het noodlot niet bepaald gespaard, maar dankzij zijn veerkracht wist deze ijzersterke man telkens weer recht te krabbelen. Nu bundelt hij zijn levenswijsheid in een boek. Tien wijsheden waarmee iedereen, van sportman tot ondernemer, van politicus tot wielerfan, voordeel kan doen.

Kristien Dieltiens schreef deze historische roman over de dochter van Leopold I. Zij heette prinses Charlotte van België, maar ging kortstondig door het leven als keizerin van Mexico. Haar ongelooflijke en tragische levensverhaal werd meeslepend, feëriek en kritisch neergepend in deze prachtige roman. Een must read.

Cartoonist Marec weet de weg in de Provence. Hij maakte van de streek zijn tweede thuis en deelt nu zijn adressenboekje met ons. 'De Provence' leidt ons langs alle plaatsen waar schoonheid en kunsten hoogtij vieren. Naast zijn bijzonder sfeervolle schetsen en cartoons bevat deze liefelijke gids ook foto’s en fantastische verhalen over alle grootheden die hier neerstreken zoals Edith Piaf, Coco Chanel en Le Corbusier. Alles om je te doen verlangen naar de Provence.

Moeten we bang zijn voor Artificiële Intelligentie (A.I.)? Er valt in ieder geval haast niet meer aan te ontkomen. Maar wat is het juist? Wat willen we ermee doen, hoe zal het onze toekomst vormgeven? Lieven Scheire doet op heldere en entertainende wijze alles uit de doeken over deze nieuwe vorm van software die computers en apps vaardigheden geeft die ze tot nu toe nooit hadden.

Engelstalig boek over een artistieke gigant uit Limburg: Koen Van Den Broek. Noted LA-based art historian John C. Welchman offers a tour-de-force discussion of the first 25 years of Koen van den Broek’s work. The book is partly chronological, partly attentive to the genres, styles, media and concepts around which the artist has innovated, from painting to public space.

iDEALCredit/Debit CardPayPalBank transferSOFORT BankingBancontactKBC/CBC Payment ButtonBelfius Pay Button

©2023 Borgerhoff & Lamberigts

Made byBits of Love