Deepmind L Ilsk UF Vxk unsplash
RECHT

AI en recht: een dringend vraagstuk

Een van de belangrijke uitdagingen van onze tijd is de toenemende impact van AI op ons dagelijks leven. Het lijdt geen enkele twijfel dat de ontwikkeling van AI voordelen biedt, maar dat de razendsnelle groei ook potentiële gevaren met zich meebrengt, staat eveneens als een paal boven water.

Voordelen

Onder andere in het professionele leven kan kunstmatige intelligentie de efficiëntie verhogen. Zo stelden onderzoekers van Stanford University en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) vast dat klantendienstmedewerkers van een softwarebedrijf die toegang kregen tot tools met generatieve kunstmatige intelligentie, gemiddeld 14 procent productiever werden dan hun collega's die ze niet gebruikten.

Kunstmatige intelligentie biedt ook tal van voordelen voor de juridische sector, denk maar aan het analyseren en classificeren van grote hoeveelheden juridische documenten, zoals contracten. Hierbij kan AI bijvoorbeeld inconsistenties of fouten in contracten identificeren, standaardclausules genereren en helpen om contracten aan te passen aan de specifieke behoeften van individuele klanten. Door deze tijdrovende taken uit handen te nemen van juridische medewerkers, kunnen zij zich meer richten op inhoudelijk creatieve taken.

Een andere toepassing van AI in de juridische sector is het gebruik van chatbots om eenvoudige vragen te beantwoorden, terwijl de complexere en interessante vraagstukken aan de advocaat of jurist worden overgelaten. Daarnaast kan AI ook worden ingezet in kader van voorspellende analyse, de technologie ontwerpt modellen om het waarschijnlijke resultaat van een juridische kwestie te voorspellen. Deze modellen kunnen advocaten helpen bij het bepalen van de beste strategie voor het behandelen van zaken. Het is van groot belang om op te merken dat AI modellen gebaseerd zijn op historische gegevens en daarom beperkt zijn in hun voorspellende waarde. Ze moeten altijd worden gebruikt in combinatie met menselijke expertise en oordeel.

Nodige voorzichtigheid

De voordelen van de nieuwe technologie zijn groot en talrijk, dat is duidelijk. Toch is enige voorzichtigheid geboden. Zo is er bijvoorbeeld het tragische verhaal van een Belgische man die zelfmoord pleegde nadat er mogelijk negatieve denkpatronen werden versterkt door een AI-chatbot. De redenen voor zelfdoding zijn meestal heel erg complex en de mate waarin AI hier effectief een rol in heeft gespeeld, is op dit moment nog niet duidelijk. Maar het is belangrijk om deze risico's ernstig te nemen en zorgvuldig te onderzoeken hoe de technologie op een veilige en verantwoorde manier kan worden toegepast.

Daarnaast zijn er ook maatschappelijke risico’s verbonden aan de razendsnelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, denk maar aan mogelijke inbreuken op privacy en verspreidingen van desinformatie.

Die zorg blijkt ook uit de open brief van een groep experts in kunstmatige intelligentie, die oproepen tot een pauze van zes maanden bij het ontwikkelen van krachtige AI-systemen. Ook Belgische professoren ondertekenden de brief. 'Krachtige AI-systemen mogen pas worden ontwikkeld als we er vertrouwen in hebben dat hun effecten positief zijn en hun risico's beheersbaar', lezen we in de brief.

De auteurs stellen veel vragen over de AI-ontwikkeling: 'Moeten we machines onze informatiekanalen laten overspoelen met propaganda en onwaarheden? Moeten we alle banen automatiseren, inclusief de zinvolle? Moeten we niet-menselijke geesten ontwikkelen die ons uiteindelijk in aantal, intelligentie en relevantie kunnen overtreffen en vervangen? Moeten we het risico lopen de controle over onze beschaving te verliezen?’

'Alle AI-laboratoria moeten onmiddellijk de training van AI-systemen die krachtiger zijn dan GPT-4 minstens zes maanden pauzeren', gaat de brief verder. 'Die pauze moet openbaar en controleerbaar zijn en alle belangrijke partijen omvatten. Als zo'n pauze niet snel kan worden ingevoerd, moeten regeringen ingrijpen en een moratorium instellen.'

Die laatste wens werd alvast ingewilligd door de Italiaanse datawaakhond: het Italiaanse agentschap voor gegevensbescherming stelde een lijst met eisen op, waaraan het Amerikaanse bedrijf OpenAI tegen 30 april moet voldoen als het zijn chatbot ChatGPT in het land weer beschikbaar wil maken. Ook de EU werkt momenteel aan de ontwikkeling van regulering op vlak van AI.

Conclusie?

Het laatste woord over kunstmatige intelligentie is nog lang niet gezegd. Wie op de hoogte wil zijn van de laatste stand van zaken over technologie en recht, kan in ieder geval bij Owl Press terecht.

Onze boeken An Introduction to Law & Technology en de recent gepubliceerde Codex Media & Technology Law bieden waardevolle inzichten in de invloed van technologie op de samenleving, de interactie tussen technologie en recht, en de impact op de juridische beroepsgroep. Van AI over GDPR en privacy, cookies en algoritmen.

Interesse in het boek?
9789464759327 0 0

An Introduction to Law & Technology

,
&
Interesse in het boek?
9789072201768 0 0

Media & Technology Law Codex

,
,
&
iDEALCredit/Debit CardPayPalBank transferSOFORT BankingBancontactKBC/CBC Payment ButtonBelfius Pay Button

©2023 Borgerhoff & Lamberigts

Made byBits of Love