• Home
  • Nieuws
  • Zeg uitgeverij, kopen en verkopen jullie ook boeken in het buitenland?
20240320 DSC097321

Zeg uitgeverij, kopen en verkopen jullie ook boeken in het buitenland?

Vorige week bezocht onze verantwoordelijke foreign rights de London Book Fair. Wat doet die gewaardeerde collega van jullie daar en hoe zit dat en vertel mij alles. Uitstekende vragen en eisen van uwentwege. Wij geven er dan ook graag gehoor aan.

Rechten

De functie foreign rights draait rond de aankoop en verkoop van de rechten van boeken. Zo komt het dat een titel als ‘De Randen’ van Angelo Tijssens – een absoluut lezenswaardig werk van een grote schrijver in wording – intussen aan de vierde vertaling toe is: doordat de rechten van dat boek werden gekocht door buitenlandse uitgeverijen.

In dit geval gaat het om de prestigieuze Franse uitgeverij Julliard, het gerenommeerde Duitse Rowohlt, het prachtige Daunt Books uit Engeland en het Spaanse kwaliteitsmerk Dos Bigotes. En wie regelde die verkoop? Precies: onze verantwoordelijke foreign rights, in samenwerking met het literaire agentschap Schönbach én met de gewaardeerde ondersteuning van Literatuur Vlaanderen.

Wie doet wat?

Dat zit zo: onze foreign rights-medewerker gaat met een van onze boeken op zoek naar een partner om het aan een buitenlandse uitgeverij voor te stellen. In het geval van ‘De Randen’ is die partner Schönbach, een groot literair agentschap uit Nederland. Samen contacteren zij buitenlandse uitgeverijen op allerlei mogelijke manieren. Boekenbeurzen zijn daar slechts één – zij het belangrijk – voorbeeld van.

Verder kan Literatuur Vlaanderen mee de schouders zetten onder een dergelijk project, door financiële ondersteuning en/ of door het boek te promoten in het buitenland. Dat deden zij in het geval van Angelo Tijssens’ boek uitgebreid en met succes. Eindstand: de vier eerdergenoemde buitenlandse uitgevershuizen kochten de rechten op het boek, lieten het vertalen en zo kan nu ook de Spaans-, Duits-, Frans- en Engelstalige medemens genieten van literair talent van bij ons.

Aankoop van rechten

Niet alleen de verkoop van rechten op boeken, maar ook de aankoop ervan hoort bij de functie foreign rights. Zo brengen we zeer binnenkort twee buitenlandse titels uit: ‘De Midlife Cyclist’ van Phil Cavell kochten we bij het nogal internationaal superieure Bloomsbury – zonder een agentschap als partner, dus rechtstreeks bij de uitgeverij. ‘Behave’ is dan weer een bestseller die we aankochten bij het niet minder gerenommeerde Penguin Books, in samenwerking met het New Yorkse agentschap Brockman.

Deze titels zijn slechts enkele recente voorbeelden van titels die werden verkocht of aangekocht. Zij horen thuis in een lange rij succesverhalen, waar bijvoorbeeld ook Steven Laureys thuishoort (met ‘Het no-nonsense slaapboek’ en ‘Het no-nonsense meditatieboek’), net als Thais Vanderheyden (met ‘Grote kunst voor kleine kenners'), Servaas Bingé (‘De Lijst’, en ‘Immuun’) en nog vele anderen.

En daar heb je het: een korte toelichting over hoe onze titels in het buitenland geraken en vice versa. Zo zie je maar dat dat hele boeken uitgeven verder reikt dan de grenzen van ons teergeliefde taalgebiedje.

Groetjes van uw favoriete uitgeverij.

iDEALCredit/Debit CardPayPalBank transferSOFORT BankingBancontactKBC/CBC Payment ButtonBelfius Pay Button

©2023 Borgerhoff & Lamberigts

Made byBits of Love