• Home
  • Nieuws
  • Waarom je bij 5 banken klant moet zijn. Minstens.
Ibrahim rifath O Ap Hds2y EGQ unsplash
06/03/2023 - 14:18

Waarom je bij 5 banken klant moet zijn. Minstens.

Van besparen word je rijk. Alleszins een stuk rijker dan wanneer je niet bespaart, want vaak betaal je te veel. Met name aan grote bedrijven: banken, telecomoperatoren, energieleveranciers… Als je daarop bezuinigt, boek je al snel een behoorlijke winst. Twee journalisten van Het Nieuwsblad verzamelen al jaren de beste handigheidjes in een podcast en een boek: Vrolijke Vrekken. Hieronder lees je alvast één slimme bespaartip.

Beperk je niet tot één bank


Vaak veranderen van bank, het is niet iets waar je over droomt. Begrijpelijk: een bankswitch is tijdrovend en vereist veel administratie. Maar er is een alternatief, namelijk tegelijk klant zijn bij verschillende banken. Meerdere rekeningen en kaarten dus, en gegarandeerde winst. Klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het absoluut niet. Ter zake: welke banken heb je waarvoor nodig?


1. De bank voor je nutteloze zichtrekening

De kans is groot dat je een verplichte zichtrekening hebt bij de bank waar je een woonkrediet afsloot. Waarschijnlijk gebruik je die bank ook voor al je andere verrichtingen en rekeningen. Nochtans bestaan er betere alternatieven. Oplossing: stel eenmaal een doorlopende opdracht in naar je échte zichtrekening (zie punt 2), met een bedrag dat gelijk is aan je maandloon min je maandelijkse afbetaling aan hypotheek.

2. De bank voor je werkelijke zichtrekening


Nu zijn we bij je werkelijke zichtrekening voor dagelijks gebruik aanbeland. Kies er vooral een die gratis is en waarvan de basisbankdiensten ook volledig gratis zijn. Bij Keytrade Bank krijg je niet alleen een gratis zichtrekening, ze betaalt je zowaar 5 cent per verrichting die je doet.


3. De bank voor je spaarrekening

Kies de spaarrekening met het hoogste rendement. Kleine internetspaarbanken hebben weinig naamsbekendheid, misschien vraag je je af of je geld bij zo’n bank wel veilig is. Absoluut. Het belangrijkste is of ze onder de depositobeschermingsregeling valt. Is dat het geval, dan is je spaargeld beschermd tot 100.000 euro per persoon, zelfs als de bank kopje-onder zou gaan.


4. Bank voor reizen buiten Europa

Reis je graag ver? Neem dan een prepaid Visa-kaart bij Revolut, ook al beschik je al over een gratis Visa-kaart bij je zichtrekening. Bij Revolut kan je namelijk gratis geld afhalen, ook in andere munten dan de euro. En terwijl bekende banken makkelijk 1,5% tot zelfs 2,5% kosten aanrekenen als je iets in een vreemde munt aankoopt met hun kredietkaart, houdt Revolut het bij de officiële wisselkoers.


5. De bank voor je pensioenspaarfonds

Argenta is een van de weinige spelers die 0% instapkosten aanrekenen op pensioenspaarfondsen, terwijl standaard grootbanken al snel 3% instapkosten vragen. Weinig verschil? Als je die drie procent niet moet afgeven en je pensioenspaarfonds haalt een jaarlijks rendement van 5%, dan heb je na 30 jaar zo’n 2.000 euro extra winst.

Kleine ingrepen die zorgen voor een groot verschil, zo kan je jezelf rijk besparen. Het boek Vrolijke Vrekken barst van dergelijke adviezen.

Gerelateerde producten