Brooke cagle T Wiph Gp4 Fao unsplash
23/02/2023 - 11:53

Tips voor een beter leven

Het menselijk brein is fascinerend en complex. Die grijze massa in je hoofd bepaalt alles wat je voelt en doet. Maar je kan je hersenen ook hacken. Om dat te kunnen, moet je je afvragen wie je bent en wat je noden en behoeften zijn.

Het antwoord op die vragen kan je vinden in Mentale lifehacks. Dit atypische zelfhulpboek van psychologe Caroline Bruynseels staat vol inzichten die je leven ten goede kunnen veranderen.

Mentale lifehacks beperkt zich niet tot één thema, maar gaat heel breed. Het is een shortcut, een neerslag van alle inzichten die Bruynseels distilleerde uit haar jarenlange ervaring. Een kleine greep uit het aanbod.

1. Zo hou je je liefdesrelatie gezond

In een goede relatie moet je vijf positieve interacties hebben om één negatieve interactie te neutraliseren. Geef je partner vijf complimentjes of bedankjes, een omhelzing, een knipoog etc. voor elke keer dat je kritiek gaf. Klinkt eenvoudig, maar het kan een hele opgave zijn voor koppels die vastgeroest zitten in negatieve communicatie. Deze lifesaver voor relaties is het proberen waard.

2. Doe waar je blij van wordt

Simpel? Maar hoe vaak doé je dit? Stel jezelf bij elke keuze de vraag: ‘Word ik hier blij van?’ Een job, een hobby, een partner, een uitnodiging… Let op: dit is geen pleidooi om egocentrisch te worden, natuurlijk zijn er mensen en verplichtingen om rekening mee te houden. Neem hierin je verantwoordelijkheid. Maar kies in de mate van het mogelijke aan de hand van de vraag: ‘Word ik er blij van?’

3. Herken de valkuilen van je brein

Je brein maakt soms redeneringsfouten zonder dat je het doorhebt. Zwart-witdenken, rampdenken, onderschatting of overschatting, bijgeloof en veralgemenen… het is belangrijk om je eigen denkfouten te herkennen. Vervolgens kun je nagaan of deze gedachten (nog) wel kloppen. Is dat niet zo, dan kan je andere denkwijzen zoeken om met de situatie om te gaan. Niet makkelijk, maar het kan helpen om erover te praten, met een vriend(in) of een therapeut, bijvoorbeeld.

Deze en honderden andere praktische inzichten kan je vinden in Mentale lifehacks, een geweldig boek vol tips die je helpen om het roer van je eigen leven weer steviger in handen te nemen. Want wie meester is over het eigen brein, is meester in het leven.

Gerelateerde producten