Jason dent w3e Fhq Xjk ZE unsplash
authors

Hoe word je rijk? Met vastgoed!

Wat versta jij onder financieel gezond zijn?

Misschien ben je tevreden als je inkomsten volstaan om de maandelijkse kosten te dekken. Als je hierin slaagt, ben je inderdaad al goed op weg. Maar je kan financieel gezond zijn ook interpreteren als financieel vrij zijn. Dat betekent dat er maandelijks voldoende geld, maar niet uit arbeid, op je rekening wordt gestort om je kosten te dekken. Dit heet een passief inkomen genereren.

Het hoofddoel van het boek Rijk worden met vastgoed is financiële kennis bijbrengen. Auteur Ivo Van Genechten wil zijn lezers de tools aanreiken om financieel vrij te kunnen worden. Er zijn meerdere manieren om dat te bereiken, maar dit boek beperkt zich tot de manier die Ivo zelf gebruikte: vastgoed.

Waarom investeren in vastgoed?

Meerwaarde

Sinds 1970 zijn de vastgoedprijzen in Vlaanderen haast continu gestegen, jaarlijks ongeveer met 2%. Gedurende de laatste vijftig jaar was er slechts drie keer een prijsdaling.

Inflatiebestendig

In tijden van inflatie, zoals nu, staan heel wat investeringen of beleggingsvormen onder druk. Huurprijzen worden echter steeds geïndexeerd, waardoor ze met de inflatie meestijgen. Wie in vastgoed belegt, investeert dus in een product waarvan het jaarlijks rendement gegarandeerd mee in waarde stijgt.

Garantie tot blijvend succes

Ruimte is schaars en dus is er steeds minder plaats voor nieuwbouw. Maar ook steeds minder mensen kunnen zich de aanschaf van een bestaande woning veroorloven. Bovendien zijn de prijzen van bouwmaterialen de voorbije twee jaar met 25 tot 50% gestegen. Zo blijft de huurmarkt nog voor vele jaren een stabiele en stijgende markt.

Hoe investeren in vastgoed?

Het is duidelijk: (slim) investeren in vastgoed loont. Maar hoe doe je dat? Het wordt glashelder uiteengezet in Rijk worden met vastgoed. Hier volgen alvast drie vuistregels van auteur en vastgoedinvesteerder Ivo Van Genechten:

Consumeer bewust!

Meer verdienen begint met minder uitgeven. Wil je investeren in vastgoed, dan heb je een minimum aan eigen middelen nodig. Alleen als je bewust consumeert, zal je in staat zijn om met een gemiddeld salaris elke maand iets over te houden. Dat zal de basis zijn van jouw toekomstige rijkdom.

Een eerste stap in de goede richting is om onder ogen te zien hoeveel je elke maand uitgeeft en waar je het geld precies aan spendeert. Vervolgens kan je de frequente onnodige uitgaven schrappen, om dan over te gaan naar een soort vaste boodschappenlijst en de andere uitgaven per maand en per jaar vast te leggen.

Gebruik het hefboomeffect!

Het hefboomeffect is het meest bekende en meest besproken begrip bij vastgoedinvesteerders, maar wat betekent het precies?

De hefboom is het instrument. Dankzij dat instrument kan je bovenop je beperkte eigen inbreng ook geld van kennissen, familie of de bank gebruiken om jouw vastgoed te verwerven. Het effect is dat je daardoor je rendement op je eigen vermogen enorm gaat verhogen.

Gebruik dat hefboomeffect in je voordeel.

Ga voor triple winst!

1. Koop altijd in onder de marktprijs

Zorg dat je aankoop minstens 12% lager dan de marktprijs ligt. Enerzijds om te zorgen dat je niet te snel aankoopt. Anderzijds omdat je het pand snel terug kan verkopen aan de marktwaarde als er kort na je aankoop een andere opportuniteit op je pad komt, en je onvoldoende geld hebt om erop in te gaan.

2. Ga voor positieve cashflow

Zorg ervoor dat je gemiddeld genomen maandelijks een positieve cashflow genereert. Dit doe je met minimale eigen middelen. Uiteraard kan investeren in onroerend goed ook rendabel zijn met een negatieve cashflow, maar de regel van de positieve cashflow bouwt een veiligheid in voor startende beleggers.

3. Verkoop en verhuur altijd boven de marktprijs

De meeste investeerders hameren op het lager inkopen dan de marktprijs. Het klopt dat je daar begint met je toekomstige winst te maken. Maar het klopt niet dat je later aan de marktprijs moet verkopen. Vergeet niet: een onroerend goed is een product op de vrije markt. Het is waard wat iemand ervoor wil betalen. Dat betekent ook dat een goede verkoper er meer voor kan bekomen dan iemand met minder ervaring.

Rijk worden met vastgoed

Die ervaring moet je uiteraard opdoen, maar niet blindelings: eerst dien je je in te lezen in het onderwerp. Daar kan het boek Rijk worden met vastgoedje uitstekend bij helpen. Op een heldere manier leert de auteur je hoe je zelfs met een minimum aan kapitaal verstandig aan de opbouw van je portefeuille kan beginnen. In het boek staan tal van praktijkvoorbeelden en anekdotes uit zijn eigen groeiproces als vastgoedinvesteerder.

Wil je doordacht en succesvol een woning aankopen of verkopen? Ivo Van Genechten biedt een stappenplan om je doel te bereiken.

iDEALCredit/Debit CardPayPalBank transferSOFORT BankingBancontactKBC/CBC Payment ButtonBelfius Pay Button

©2023 Borgerhoff & Lamberigts

Made byBits of Love