240223 ditiseuropa pelle de brabander

Na de bestseller, de theatertour

Met zijn succesvolle boek leverde Hendrik Vos in 2021 al een huzarenstukje af. In Dit Is Europa beschreef hij de geschiedenis van de Europese eenmaking die iedereen wou lezen. Het werd een meeslepend verhaal vol anekdotes en petite histoire, soms grappig, soms pakkend, nu eens serieus, dan weer slapstick. Vos veranderde complexe historische materie in onweerstaanbare anekdotes. Eerst in boekvorm, en vervolgens…

Het debuut op de bühne

Vorig jaar kreeg Dit Is Europa een tweede leven met de gelijknamige theatervoorstelling. Geen lezing van professor Vos, maar een dramaturgische ontmoeting met cellist Frans Grapperhaus. Die ontmoeting op het podium leidt tot een nieuw project dat beide mannen overstijgt, zoals dat ook bij de creatie van de Europese Unie het geval was.

In een regie van Filip Standaert (Handelsreizigers in ideeën) krijgt Europa vorm; de mannen bouwen het als het ware live op. Het moet zijn dat die ontmoeting, die verhalen en dat spel prikkelend werkt, want al snel verkocht Dit Is Europa de ene na de andere zaal tot en met de laatste stoel uit. Eerst vooral in België, en vervolgens…

De Europese tournee

Plots liepen de boekingen van buiten de landsgrenzen in groten getale binnen. Je kan er de speeldata op naslaan: Vos en Grapperhaus staan dit jaar voor een ware Tour d’Europe, van Wenen over Sarajevo tot Athene en terug naar Brussel. Dat leidt natuurlijk tot uitdagingen, want hoewel muzikaal en beeldend, is dit rasecht verteltheater, met Vos als meesterverteller.

De oplossing? Een Engelstalige versie maken. Zo gaat dat blijkbaar, als je internationaal doorbreekt. Maar wees gerust: ook in Vlaanderen kan je Dit Is Europa nog meemaken, want tussen de internationale zalen door blijven Vos en Grapperhaus het thuisland bedienen. Bekijk al de aankomende speeldata hier.

Dit is Europa speellijst

Van boek naar podium

Een boek vertalen naar een volwaardig theaterstuk, dat is niet zo evident. Wie een doorslagje van het boek verwacht, is eraan voor de moeite. Net zomin is het een lezing van professor Vos. Nee: de prof die eerst auteur werd, wordt nu acteur-verteller.

Hij is een speler die zich kwetsbaar opstelt op het podium, waar hij een andere man ontmoet. Frans Grapperhaus is cellist, maar speelt in dit stuk veel meer rollen dan die van muzikant alleen. De ontmoeting tussen de twee mannen leidt tot een project, een lopend proces waarvan ook de spelers het eindresultaat nog niet kennen.

Humoristisch, muzikaal, meeslepend: Dit Is Europa vertelt het waargebeurde verhaal van menselijke momenten en verbindingen. Het betekent ook dat het geen goednieuwsshow is; in al zijn menselijkheid hort en stoot het soms, loopt het spaak, gaat het gruwelijk mis. Maar het kan ook leiden tot heroïek. Die verrassende veelzijdigheid zit vervat in elk aspect van Dit Is Europa, het fantastische ontstaansverhaal van een Unie.

A2 DIT IS EUROPA AFFICHE web
Interesse in het boek?
9789463936002 0 0

Dit is Europa

iDEALCredit/Debit CardPayPalBank transferSOFORT BankingBancontactKBC/CBC Payment ButtonBelfius Pay Button

©2023 Borgerhoff & Lamberigts

Made byBits of Love