• Home
  • Nieuws
  • Lovende literaire kritieken voor 'Bintje'
Bintje

Lovende literaire kritieken voor 'Bintje'

Stop de persen. Wij willen even de mensen van de pers bedanken om
zichzelf zo uit te persen, opdat wij geïnformeerd zouden zijn. Dus bij
deze: dank u.

Oké, we geven toe dat we de pers ook graag te vriend houden omdat ze
zo vriendelijk zijn om onze boeken voor het voetlicht te plaatsen. De
recensie van 'Bintje' in de Standaard is daar een uitstekend voorbeeld
van. Tuly Salumu's debuutroman, een coming of ageverhaal waarin Bintu
(bijnaam met meerdere dubbele lagen: Bintje) haar afkomst onderzoekt,
krijgt niet minder dan vier sterren in de Standaard der Letteren.

Halfjes

Het is dan ook een ijzersterk boek. Het vertelt het verhaal van Bintje - een verbastering van de Afrikaanse naam Bintu, en een verwijzing naar onder meer de oer-Hollandse aardappel. Het meisje groeit op in een witte omgeving. Moeder, oma, opa en de leraren op de nonnenschool waar ze zit zijn allen wit. Bintje en haar broertje zijn als enigen donker, ze worden ‘halfjes’ genoemd, wat ‘minder is dan één.’

Niet alleen op school zijn ze het mikpunt van spot en discriminatie: zelfs haar eigen opa maakt vaak racistische opmerkingen. Maar ook daar houdt de ellende niet op. Yuma, de vader van Bintje, is een gebroken man. In Congo was hij de zoon van een gevierde bestuurder die onder verdachte omstandigheden overleed. In Vlaanderen heeft Yuma niets aan die status, noch aan zijn diploma politicologie: hooguit krijgt hij een baantje als conciërge op de nonnenschool van zijn dochter.

C0011 00 00 35 10 Still0011

Geweld en trauma's

Het huwelijk tussen Bintje’s moeder en vader is passioneel maar gewelddadig. Regelmatig ziet Bintje haar moeder onder het bloed en de blauwe plekken. Tegen beter weten in kan Bintje niet anders dan houden van haar vader, wat haar latere liefdesrelaties niet bepaald vergemakkelijkt. Wanneer ze als volwassen vrouw een zoon krijgt – een wit jongetje – verhevigt de crisis: ze heeft de grootst mogelijke moeite om van haar kind te houden en een normaal leven te leiden. Bintje wordt op meedogenloze wijze gedwongen om haar trauma’s onder ogen te zien.

Quote in 't groot: "Hartverscheurend" (de Standaard der Letteren)


Maar goed, ons zou je natuurlijk partijdigheid kunnen verwijten. De journaliste die de recensie in de Standaard schreef niet - zij is zo objectief als maar kan. Dit vond zij van 'Bintje':

'Hartverscheurend. Salumu weet het verhaal helemaal van binnenuit te beschrijven, zoals ervan romanschrijvers dat kunnen. Met veel sprekende details maakt ze een levensecht portret van drie gekwelde levens. Een droomdebuut.'

Wij zouden het niet beter kunnen zeggen. Echt niet.

Interesse in het boek?
9789464788068 0 0

Bintje

iDEALCredit/Debit CardPayPalBank transferSOFORT BankingBancontactKBC/CBC Payment ButtonBelfius Pay Button

©2023 Borgerhoff & Lamberigts

Made byBits of Love