20230926 DSC04694

Glimmend nieuwe literaire parels

Alles is literatuur, schijnt iemand ooit gezegd te hebben. Of dat werkelijk waar is weten we niet, maar voor onderstaande boeken gaat de stelling in ieder geval wel op.

Laaft u, lieve lezende medemens, aan deze lading verse literatuur.
Verzorgd door uw favoriete uitgeverij.

Een gemeenschap nomaden zet kamp op nabij het Turkse dorp Kiraz, tot groot enthousiasme van dorpsjongen Ibrahim. Plots belooft zijn lome zomer alsnog spannend te worden. Als hij op voorhand had geweten wat er die avond zou gebeuren, zou hij rechtstreeks naar huis zijn gerend. Deze troostrijke, schitterende en op historische feiten gebaseerde roman is een debuut om rekening mee te houden.

Het decor? De wereld van de opera, te beginnen in het prachtige Teatro di Fenice van Venetië. De hoofdrol? Sara, een mezzosopraan die na een slopende ziekte haar plaats terug probeert te winnen. En verder? Onbereikbare liefde, rivaliteit, de mooiste Europese hoofdsteden... alle benodigdheden voor een meeslepend romantisch verhaal. 'Aria' heeft het allemaal. Prachtdebuut van Klara-radiopresentatrice Sylvia Broeckaert.

'Ik wil wat jij hebt, Marie, net als jaren geleden. Een gezin. Niet om het even welk gezin, niet zoals het mijne, dat me achterliet met littekens.' In een beklijvende brief aan haar jeugdvriendin Marie onderzoekt een jonge vrouw wat het betekent om deel uit te maken van een gezin. Een krachtig en kwetsbaar debuut van een gelauwerd filmmaakster.

De jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Een tijd waarin het normaal is dat de melkboer de klanten thuis bezoekt, de vrije radio's de ether veroveren, Derrick wekelijks op tv komt, de koude oorlog volop woedt en acteur Ronald Reagan de 40e president van de Verenigde Staten wordt. Hoe overleef je zoiets? En hoe schrijf je erover? Rino Feys weet en doet het.

Arthur Schnitzler (1862-1931) was een van de belangrijkste schrijvers van het fin de siècle en zeker de meest controversiële. Vrijwel alles wat uit zijn pen vloeide veroorzaakte regelrecht schandaal. Doorgaans omdat hij de vinger legde op het huichelachtige karakter van de tijd waarin hij leefde. In deze magistrale bundel zijn vier van Schnitzlers mooiste novelles opgenomen.

Delphine Lecompte richt zich tot haar idolen, genieën op wie ze wel wat heeft aan te merken. De dichteres heeft haar helden het liefst wanneer ze nijdig en onhebbelijk zijn, opgebouwd uit angsten, neurosen en trauma’s. Dan kan ze zich tenminste aan hen spiegelen. Een bedanking aan de wilde kunstenaars die haar leven hebben verrijkt en een afrekening met een woest leven.

Bintje groeit op in een verscheurd gezin. Haar Congolese vader is een aan lagerwal geraakte schrijver. Hoe gedesillusioneerder hij raakt, hoe meer hij naar de fles grijpt. Desondanks probeert Bintje hem op het juiste pad te houden. Als het duidelijk wordt dat hij niet te redden valt, verbreekt ze alle contact. Dertig jaar later is Bintje in hetzelfde bedje ziek. Gescheiden en vervreemd van haar zoon wordt ze gedwongen haar jeugdtrauma’s onder ogen te zien.

iDEALCredit/Debit CardPayPalBank transferSOFORT BankingBancontactKBC/CBC Payment ButtonBelfius Pay Button

©2023 Borgerhoff & Lamberigts

Made byBits of Love