• Home
  • Nieuws
  • Francisco Desir, een uniek verhalenproject
FRANSISCO 281 web

Francisco Desir, een uniek verhalenproject

Je moet onder een redelijk geluidsdichte steen leven om dit gemist te hebben, maar voor de zekerheid vermelden we het toch maar: eerder deze maand lanceerde de VRT de tv-reeks 'Francisco Desir'.

Daarin gaat de bekende acteur en zanger Francisco Schuster op zoek naar zijn roots, zijn biologische ouders en de band met zijn geboorteland Haïti. Mooi, meeslepend en ontroerend. Drie woorden die ook het bijbehorende en gelijknamige boek nogal treffend omschrijven.

Een unieke samenwerking

Boek en tv-reeks vormen een uniek verhalenproject: het is een samenwerking tussen onze uitgeverij en ons productiehuis. Want inderdaad, lieve lezers: Borgerhoff & Lamberigts maakt ook tv-producties. Klinkende namen als ‘Maestro Degand’, ‘Het Scheldepeloton’ en ‘Zillion, The Lost Tapes’ doen misschien een belletje rinkelen. En nu dus ‘Francisco Desir’.

In de kern vertellen het boek en de reeks hetzelfde verhaal: dat van een jongeman die in Haïti te vondeling werd gelegd als baby, kort daarna terechtkwam bij een zorgmama die baby'tjes in haar huis opving voordat ze geadopteerd werden, en na acht maanden door zijn Vlaamse ouders naar België werd gebracht.

FRANSISCO 34

Het verhaal achter de lach

Vandaag is Francisco een jongvolwassen man, een acteur, zanger en danser die je onder andere kent van de populaire reeks #LikeMe. Hij bracht intussen ook zijn eerste twee solo singles uit en zal binnenkort te zien zijn in de nieuwe VRT fictiereeks ‘Groeien & Bloeien’. Bovendien staat hij momenteel op de planken met de musical ‘Hairspray’. Francisco, met zijn kenmerkende, hartverwarmende lach en bakken talent. Maar achter de lach schuilt een ontroerend verhaal.

De vraagtekens in dat verhaal wilde Francisco oplossen. Wat is de band met zijn geboorteland? Waar liggen de roots van zijn talent, zal hij zijn biologische ouders ooit terugzien? Met andere woorden: wie is Francisco? Een van de opvallendste passages in zijn zoektocht is de reis naar Little Haïti, in de Verenigde Staten.

Little Haïti

Little Haïti is het hart van de Haïtiaanse gemeenschap van Greater Miami en Miami Beach in Florida. De centrale ontmoetingsplaats van deze wijk is het Little Haiti Cultural Center, waar danslessen en optredens worden georganiseerd. Er is een galerij voor Haïtiaanse kunstenaars en ook een Carribean Marketplace die volledig werd nagebouwd naar het beeld van de originele IJzeren Markt in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. Als je niet naar Haïti zelf kunt, dan is deze plek een heel waardevol alternatief om van de Haïtiaanse cultuur te kunnen proeven. Francisco keek enorm uit naar deze reis en het minste wat je kan zeggen is dat de plek zijn verwachtingen heeft overtroffen. Zelf zegt hij hierover:

‘Het meest bijzonder was misschien wel mijn optreden voor de Haïtiaanse bevolking. Ik had nog nooit opgetreden voor een publiek waarbij de meerderheid donker was. Wat daar zo fijn aan was? Ik herkende mezelf als ik naar het publiek keek.

(...) Als ik alles zou kunnen terugdraaien en een ander pad bewandelen dan ik nu heb gedaan, zou ik daar niet voor kiezen. Ik ben ervan overtuigd dat alles met een reden gebeurt. Het feit dat mijn biologische moeder mij heeft achtergelaten, dat ik ben gevonden door iemand, dat die persoon mij naar Viscia heeft gebracht, dat ik uiteindelijk geadopteerd ben, hier ben terechtgekomen en mijn vrienden en familie heb leren kennen... Het had niet anders moeten lopen. Ik ben heel, heel, heel dankbaar voor het leven dat ik leid.'

Warm aanbevolen

Het is maar een van de vele diep ontroerende momenten uit Francisco's verhaal en zoektocht, die hij samen met zijn dichte familie en beste vrienden ondernam. Waar die tocht hem nog allemaal heen heeft geleid, kunnen we hier niet verklappen, maar wél dat het een verhaal is dat we alleen maar warm kunnen aanbevelen, wegens hartverwarmend.

Interesse in het boek?
9789464778373 0 0

Francisco Desir

iDEALCredit/Debit CardPayPalBank transferSOFORT BankingBancontactKBC/CBC Payment ButtonBelfius Pay Button

©2023 Borgerhoff & Lamberigts

Made byBits of Love