• Home
  • Nieuws
  • Creativiteit is beste medicijn tegen winterdip
DALL E 2023 12 08 10 26 28 A simplified abstract illustration capturing the concept of creativity and ideas centered around an open book The books pages have minimal subtle

Creativiteit is beste medicijn tegen winterdip

De dagen worden korter, de nachten langer. Haal de zon weer in je huis, hoofd en hart door je creativiteit af te stoffen. Creativiteit is namelijk een van de vijf meestgevraagde soft skills bij sollicitaties, en bovendien is het een vaardigheid die iedereen kan trainen om het persoonlijke én professionele leven (weer) op te fleuren. Hoe dan? Wel, zo:

Lisa Lefever (KDG Antwerpen) en Jeroen Swinnen (HOGENT) schreven een vlot en vrolijk doeboek over creativiteit, maar pakten het anders aan dan hun voorgangers. Ze stellen geen vast stappenplan voor, maar een route waarvan jij het begin en het einde bepaalt op basis van jouw uitdagingen. Ik heb een idee begint met de definitie van creativiteit: ‘Creativiteit start met anders denken, en daar ook iets mee doen.’ Het boek leert je beide dingen aan met behulp van vijf hacks en vijftig technieken, die je alleen of in team kan uitvoeren. Creatieve motivatie, incubatie, inspiratie, ideatie of creatie: wat wordt jouw start?

  • Zoek je creatieve motivatie

Je hebt zin om je studie, werk en leven te verrijken met creativiteit, maar je weet niet waar te beginnen? Start bij het begin: ontdek de échte definitie van creativiteit en ontkracht in één ruk alle misvattingen over hetzelfde topic. Start met je breintraining, werk aan een creatieve cultuur en stel creatieve doelen. Belangrijk: hoe ver wil durf jij gaan?

  • Start je creatieve incubatie

Niet alleen je agenda, maar ook je hoofd staat op springen. Je zou stiekem willen verdwijnen om even te ontsnappen aan de drukdrukdrukte van alledag. Komt goed uit: in hack #2 stellen de auteurs verschillende ontsnappingsroutes voor, zodat je eerst jezelf en dan de anderen kan terugvinden. Ze hebben het over authenticiteit en kwetsbaarheid, verstilling en verwondering.

  • Vind je creatieve inspiratie

Niets ontstaat uit het niets. Ideeën bedenk je op basis van wat je eerder in je brein stopte. Je leert in deze stap hoe je van je passies, je kennis of een briefing een inspiratiebron maakt. Je ontdekt hoe je die inspiratie bijhoudt en doorzoekbaar maakt. We bespreken hoe je brein plagen zorgt voor extra creatieve brandstof, hoe ver je daarin moet gaan en hoe je op avontuur gaat.

  • Ga solo- of brainstormen

Iedereen weet wat brainstormen is, maar niet iedereen weet hoe jij je brains laat stormen. De auteurs leren je eerst om anders te denken, vervolgens reiken ze je drie regels en twintig technieken aan om alleen of in team zo veel mogelijk ideeën te bedenken én om te zetten in bruikbare concepten. Er is voor ieder wat wils: snelle technieken, verbale technieken, visuele technieken...

  • Zet je idee om in realiteit

Met goede ideeën alleen ben je er nog niet: je moet ze omvormen tot sterke concepten, die je deelt met de wereld. Hoe geef jij je ideeën extra pit en betekenis? Welke vorm en kanalen gebruik je? Hoe evalueer jij je concept en vraag je feedback? Op naar een creatieve cultuur, waarin maken en tonen deel worden van de creatieve workflow. Word serial creator!

Meer weten over creativiteit?

Bestel het boek online of plan een workshop.

iDEALCredit/Debit CardPayPalBank transferSOFORT BankingBancontactKBC/CBC Payment ButtonBelfius Pay Button

©2023 Borgerhoff & Lamberigts

Made byBits of Love