20230831 DSC03358 2

Boeken waar muziek in zit

Sommige boeken bevatten muziek door hun woorden, die zich ritmisch een weg langs de bladzijden banen. In andere boeken zit dan weer letterlijk muziek: je vouwt ze open en er begint een muziekje te spelen.

En nog andere boeken, lieve vrienden, zijn muzikaal door de inhoud. Zoals onderstaande reeks. Het zijn biografieën, romans, encyclopedieën, wat je maar wil, maar allemaal muzikaal. Veel lees- en luisterplezier!

Jan Delvaux is sinds jaar en dag dé Belpopkenner. Dit machtige boek verzamelt veel van wat hij weet over de Belgische muziek. Grenzen of taboes zijn er niet: het gaat over Jacques Brel én Mauro Pawlowski,  over Nicole & Hugo én Wim Mertens, de Zingende Dokwerker én De Jeugd van Tegenwoordig. Geheimen achter wereldhits en one-hit-wonders,  weetjes over rare platen, verloren dromen, waargemaakte ambities en al lang vergeten vedetten.

Journalist Bart Steenhaut was meer dan 25 jaar goed bevriend met de  recent overleden levenskunstenaar Arno. Dit boek laat zien wat Arno echt bezighield: het leven, de nood aan rock-’n-roll, passie, politiek,  kunst en liefde. Het resultaat is een persoonlijk portret waar de  Lonesome Zorro zich ook van een andere kant laat zien. Arno zoals weinigen hem gekend hebben: hoe hij écht was.

De perfecte manier om klassieke muziek te ontdekken. Na het succes van  deel 1 maakte Klara een tweede deel met 95 bekende klassieke werken,  gebundeld onder zestien grote emoties. Nieuw in deze uitgave: Harmonie,  Onrust, Verbazing, Hoogmoed, Trots en Vreugde. Achtergrond bij de werke en de componisten wordt aangevuld met interessante weetjes en een pak luistertips.

Het gelijknamige radioprogramma laat al jarenlang fantastische filmmuziek horen op Klara. Robin Broos, samensteller en presentator, verzamelt in dit boek àlles wat hij weet over de beste filmsoundtracks aller tijden. Van John Williams tot Ennio Morricone, van E.T. tot Tarantino, van musical tot horror, van scores uit de Lage Landen tot Hans Zimmere.

Musicologe Liesbet Vereertbrugghen bespreekt zestig sleutelwerken uit middeleeuwen en renaissance, tijdloze muziek die gestaag beweegt en rustig zweeft op de tactus, de op- en neergaande beweging van de hand, ingegeven door het ritme van de hartslag. Stille muziek, zonder drift of begeerte, want dat was des duivels. Een afspeellijst van 5 uur 25
minuten muziek is te beluisteren via een toegevoegde QR-code of link.

Het decor? De wereld van de opera, te beginnen in het prachtige Teatro di Fenice van Venetië. De hoofdrol? Sara, een mezzosopraan die na een slopende ziekte haar plaats terug probeert te winnen. Deze roman van radiopresentatrice en programmamaakster Sylvia Broeckaert, geen onbekende in de operawereld, is een van de meest veelbelovende titels van het najaar van 2023.

Delphine Lecompte richt zich tot haar idolen, onder wie nogal wat rockmuzikanten. De dichteres heeft haar helden het liefst wanneer ze nijdig en onhebbelijk zijn; opgebouwd uit angsten, neurosen, trauma’s en inconsequenties. Dan kan ze zich tenminste aan hen spiegelen. Een bedanking aan de wilde kunstenaars die haar leven hebben verrijkt en een afrekening met een woest leven.

Luc Brewaeys was componist, pianist, dirigent, muziekregisseur en pedagoog. Hij kende maar liefst acht talen, hield niet van Mozart en wel van Beethoven. Brewaeys zal herinnerd worden als een van de meest getalenteerde naoorlogse Vlaamse componisten. Dit boek toont ons wie hij was. Een eerbetoon aan een veelzijdige, exuberante en intrigerende man. Onmisbaar voor elke muziekliefhebber.

iDEALCredit/Debit CardPayPalBank transferSOFORT BankingBancontactKBC/CBC Payment ButtonBelfius Pay Button

©2023 Borgerhoff & Lamberigts

Made byBits of Love