• Home
  • Nieuws
  • Alles over tinnitus: van oorzaken tot oplossingen
Oleg laptev QRK Jw E6yf Jo unsplash

Alles over tinnitus: van oorzaken tot oplossingen

Van 6 tot 12 februari is het Tinnitus Awareness Week, voor 1 op 7 volwassenen helaas een erg betekenisvolle week. Wat is tinnitus eigenlijk, en vooral: hoe leer je ermee leven?

Het zijn vragen waarop audiologe Karen Stalpaert een antwoord biedt in OngestOORd, het allereerste tinnitus-zelfhulpboek. Een fragment.

Verrijk je omgeving met geluid

Geluiden toevoegen aan je omgeving, ook wel geluidsverrijking genoemd, kan helpen om minder last van tinnitus te ervaren. Het is daarbij belangrijk dat je het geluid op het juiste volume afspeelt.

Welk volume en welke geluiden?

Naast het geluid van jouw keuze moet je namelijk ook de tinnitus nog kunnen horen, want anders wen je niet aan het tinnitusgeluid.

Rustgevend geluid

Elk geluidwaardoor je rust ervaart zodra je het hoort.

Luister naar oceaangolven, een kabbelend beekje of tsjirpende krekels.

Ook muziek met een langzaam tempo is bij velen een voltreffer, of dit nu klassieke muziek, deephouse of iets anders is.

Alle spraak die jou kalmeert, komt ook in aanmerking. Ingesproken ontspannings- of meditatieoefeningen zijn slechts twee van de vele mogelijkheden.

Achtergrondgeluid

Een neutraal geluid dat geen emotie of reactie uitlokt.

Denk maar aan kantoorgeluiden, de filterpomp van je aquarium of een ventilator.

Verkeerslawaai in de straat kan ook, of windgeruis in de bomen.

Ook hier kan spraak dienstdoen als achtergrondgeluid. Opgenomen publiekslawaai bijvoorbeeld, of achtergrondtelevisie of radio.

Interessant geluid

Een geluid waar je actief naar luistert, dat je aandacht afleidt van het tinnitusgeluid.

Ben jij een liefhebber van vogels, dan kan het getjirp van verschillende vogelsoorten helpen. Liefhebbers van motoren kunnen ongetwijfeld horen welk merk motor aan komt gereden, etc.

Ook actief naar muziek luisteren kan werken. Luister naar de tekst of probeer de verschillende instrumenten te onderscheiden.

Daarnaast kan je leuke, spannende of interessante verhalen inzetten: een podcast, een praatprogramma op de radio of een gesprek met een vriend.

Hoe weet je nu welk achtergrondgeluid voor jou werkt, of welk rustgevend geluid je schouders en hartslag doen zakken? In OngestOORd, het allereerste zelfhulpboek voor mensen met tinnitus, vind je tientallen praktische tips, checklists en audio-oefeningen om dat te achterhalen.

iDEALCredit/Debit CardPayPalBank transferSOFORT BankingBancontactKBC/CBC Payment ButtonBelfius Pay Button

©2023 Borgerhoff & Lamberigts

Made byBits of Love