20231123 DSC07436 2

5 boeiende geschiedenisboeken

Ach, lieve geletterde vrienden, wie denkt dat het vandaag apocalyptische berichten regent alsof morgen niet bestaat, manen wij via deze weg graag aan tot enige kalmte.

Mogen wij suggereren dat u zich even terugtrekt in een knusse omgeving, een historisch boek naar keuze openslaat en tot de conclusie komt dat het vroeger ook niet alles was?

Zo kunnen wij er meestal weer even tegen. Met plezier hoor.

Het Huis Orléans behoort tot de allerbelangrijkste adellijke geslachten van Frankrijk, hoewel het geslacht uiteindelijk maar één koning heeft voortgebracht. Twee ‘monsieurs’ uit het Huis Orléans treden in dit boek voor één keer op de voorgrond. Hun extravagante levenswandel is om duimen en vingers bij af te likken.

Hoe was het leven in de 14e eeuw echt? Historicus Joren Vermeersch wekt bestaande personages tot leven, door de indrukwekkende verhalen te vertellen van de gewone man en vrouw uit die tijd. Een meeslepende roman over een periode vol rampspoed, van oorlogen en epidemieën tot klimaatcrisissen. De vele parallellen met vandaag maken het allemaal nog zoveel intrigerender.

Toen Ann De Wit het huis van haar overleden vader opruimde, stuitte ze op een blikken doos vol vergeten schatten: een stapel brieven van haar grootvader. De man schreef ze tijdens zijn jaren in krijgsgevangenschap tijdens WO II. De brieven vormen de basis van dit boek. Een diep persoonlijk en ontroerend inzicht in de emoties van een soldaat ver van huis.

Dit boek buigt zich over de eeuwenoude vraag: hoe moeten we een politieke gemeenschap besturen? Het onderzoekt hoe onze samenleving functioneert, van het oude Griekenland tot vandaag. Redt het volk het zonder elite en vice versa? Welk rol is er weggelegd voor de middenklasse? Welke denkbeelden leiden tot totalitarisme? Een diepgaande historische ontleding.

In 60 vensters onderzoeken we figuren, plaatsen, uitvindingen, teksten, gebeurtenissen en ontwikkelingen met een bijzondere betekenis voor de Vlaamse samenleving. De Canon van Vlaanderen is niet in stenen tafelen gegrift, maar nodigt de lezer uit om het verleden te (her)ontdekken. Voor iedereen die de regio die we vandaag Vlaanderen noemen, beter wil leren kennen.

iDEALCredit/Debit CardPayPalBank transferSOFORT BankingBancontactKBC/CBC Payment ButtonBelfius Pay Button

©2023 Borgerhoff & Lamberigts

Made byBits of Love