DSC09062
FOTOGRAFIE

Klik! Jij bent 'm.

Fotografen zijn cool. Enfin, coole fotografen toch. Als klein ventje wilde ik zelf ook zo'n engimatische, alles observerende kunstzinnige worden, maar ik vond dat ik niet goed op foto's stond. En volgens mij begreep ik het concept 'fotograaf' ook niet goed.

Nee, dan liever het volgende rijtje mensen, die hun beelden in fenomenaal mooie boeken goten. Klik! Jij bent 'm.

Lelijke huizen en gevatte quotes. Dit eenvoudige recept van de blog 'Ugly Belgian Houses' bleek in 2011 een schot in de roos. Het succes leidde een paar jaar later tot een eerste, gelijknamige boek dat als zoete broodjes over de toonbank vloog. In 2021 zag deze opvolger het levenslicht. 30 nieuwe parels, de ene nog spectaculairder dan de andere, aangevuld met Hannes' rake commentaar.

Brussel wordt beschouwd als de feitelijke hoofdstad van de Europese Unie. Maar het is ook de hoofdstad van België en daarmee de officieuze hoofdstad van het surrealisme. Dat is twintiger Cato Beljaars niet ontgaan. Met oog voor eigenaardigheden en een goed functionerende camera zwerft ze door de straten van de niet al te schone Brusselse samenleving en legt er de absurditeit, humor, creativiteit en vrolijke chaos vast.

Filip Claus is vooral bekend als baanbrekende fotograaf bij De Morgen. Zowel zijn spraakmakende portretten van Belgische politici als zijn indringende beelden van conflicten behoren inmiddels tot het collectief geheugen. Oogst kwam tot stand naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in de Sint-Pietersabdij in Gent, van 12 mei tot 20 augustus 2023.

Hendrik Braet is verslaafd aan straatfotografie. Zijn handen beginnen te trillen als hij er twee dagen op rij niet met zijn camera op uit is getrokken. Zijn kleurrijke beelden brengen exotiek in een vertrouwde omgeving: hij toont het wonderlijke in ons alledaagse leven. Reporter en auteur Tim F. Van der Mensbrugghe, zelf een geroutineerd straatlenteraar, begeleidt Braets beelden met woorden.

In dit unieke boek worden schoonheidsidealen en taboes in vraag gesteld. Anderhalf jaar lang fotografeerde Morgane mensen die een moeilijk bespreekbaar verhaal met zich meedragen. Dit boek geeft een stem aan zij die zich klein voelen of net buiten de maatschappij vallen. De lezers van dit boek worden via de foto’s en verhalen dan weer aangemoedigd om toleranter te zijn tegenover diversiteit in alle mogelijke vormen.

Max Temmerman borstelt met scherpe verzen een portret van zijn land. Die nuchtere, liefhebbende woorden gaan een huwelijk aan met de foto’s van Diego Franssens, die al decennialang het land doorkruist en in beelden vat. 'Koninklijk Circus' is onontkoombaar, een dwingend portret van een worstelende natie, en een uitnodiging tot reflectie.

iDEALCredit/Debit CardPayPalBank transferSOFORT BankingBancontactKBC/CBC Payment ButtonBelfius Pay Button

©2023 Borgerhoff & Lamberigts

Made byBits of Love