Green chameleon s9 CC2 S Ky SJM unsplash

Hoe kom je aan een doctoraat?

Als je ooit overwogen hebt om je doctoraat te behalen, dan heb je vast een hoop vragen gegoogeld. Zoals het een goede onderzoeker betaamt... Want daar draait een doctoraat toch om: onderzoek!

Moet je eigenlijk superslim zijn? Of hoge punten hebben gehaald? Heb je écht een masteropleiding nodig? Je moet terug gaan studeren, maar hoe zit het dan met je loon? Hoe lang duurt het om zo’n PhD te behalen? Vier jaar, zes jaar, of nog langer? Moet je dan ook lesgeven? Naar het buitenland? Hoe vind je in godsnaam een promotor? En welke universiteit moet je dan kiezen: die waar je je master behaalde, of kan je ook ergens anders naartoe?

Deze en veel meer vragen worden beantwoord in het boek Not THAT kind of doctor(Owl Press). Auteur (dr.) Anouk De Ridder licht alvast een tipje van de sluier op, en beantwoordt enkele van de meest prangende vragen. Dieper in het topic duiken? Bestel dan snel jouw eigen exemplaar via de website.

Aan welke universiteit moet ik doctoreren?

We vliegen er meteen in: Of je nu kiest voor de Universiteit Gent (UGent), Universiteit Antwerpen (UAntwerpen), Universiteit Hasselt (UHasselt), Vrije Universiteit Brussel (VUB) of de Katholieke Universiteit Leuven (KUL), ze ontvangen je allemaal graag met open armen. Voor je doctoraat maakt het in principe helemaal niets uit aan welke universiteit je eerder gestudeerd hebt. Doctoreren doe je samen met je promotor, een professor die gespecialiseerd is in jouw topic. Soms is dat de promotor van je masterproef, maar zeker niet altijd. Je kan perfect een professor aanschrijven met een straf onderzoeksvoorstel en vragen om jou onder de arm te nemen.

Vlad kutepov Bplhh W Jyh Q unsplash

Hoe lang duurt een doctoraat?

Je hebt net je master behaald, en bent bang om nog eens zo lang student te zijn. Of je overweegt om je vaste job adieu te zeggen om een doctoraat te gaan behalen. Je moet dan data verzamelen, analyseren, die resultaten presenteren op congressen, in papers en rapporten omzetten, en vaak nog lesgeven erbij! Dat moet allemaal wel even duren, toch? Inderdaad. De kortste doctoraatsprojecten in Vlaanderen nemen vier jaar in beslag, en assistenten werken dan weer 6 jaar aan hun PhD. Gelukkig hoef je dat allemaal niet voor niets te doen - blijf lezen om te ontdekken hoeveel je verdient als doctorandus.

Wat na een doctoraat?

Met een doctoraat kan je veel kanten uit, maar de grootste beslissing die je zal maken is de keuze tussen een job in academia of daarbuiten. Postdoc funding behalen is vaak de eerste stap die kersverse doctors zetten richting een job als professor. Zo werk je al snel nog 2 of 3 jaar verder op jouw specialisatie. Je kan ook aansluiten bij een bestaand project, of meteen gaan voor een positie als assistent-professor. Genoeg van het academische? Ook daar zijn veel jobkansen te vinden: jouw cv staat nu boordevol transferable skills. Hoe je die verkocht krijgt aan je toekomstige werkgever, staat haarfijn uitgelegd in het boek.

Green chameleon s9 CC2 S Ky SJM unsplash

Hoeveel verdient een doctoraat?

Aha. De hamvraag. De vraag die je tantes en nonkels stellen terwijl ze met kerst de kroketten doorgeven. Nochtans, ze hadden het al kunnen weten, want de lonen van doctoraatsstudenten worden openbaar gepubliceerd op de websites van de Vlaamse universiteiten, en kan je dus heel snel vinden. Erover gelezen? Weet dan dat in 2022 een doctoraatsstudent maandelijks ongeveer €2300 op de bankrekening ziet verschijnen. Dat loon hoort bij de hoogste in Europa en daarbuiten, en geeft ons de kans om keihard te gaan voor de beste kwaliteit in ons onderzoek.

Wat kunnen we verwachten van Not that kind of doctor?

Een toegankelijke, toffe gids voor doctorandi, geschreven in het Engels. Van het zoeken van een topic en promotor tot het voorbereiden van congressen of je verdediging, het plannen en overleven van meetings of lesgeven, je promotor te pakken krijgen wanneer die het erg druk heeft… en hoe je mentaal sterker kan staan tijdens dit traject. Het komt allemaal aan bod in de eerste gids voor doctoreren in Vlaanderen. Veel leesplezier!


Boek gelezen, maar toch nog onbeantwoorde vragen? Of alvast een sneak peak naar wat bonuscontent? Bij dit boek hoort ook een Facebookcommunity, die je hier kan vinden Post je vraag of bedenking gerust in de groep, en er zal vast een mededoctorandus klaarstaan om ze te beantwoorden.

Cover Not that kind of doctor LR 00 front
iDEALCredit/Debit CardPayPalBank transferSOFORT BankingBancontactKBC/CBC Payment ButtonBelfius Pay Button

©2023 Borgerhoff & Lamberigts

Made byBits of Love