• Home
  • Nieuws
  • Hoe ijzersterke datavisuals je carrière een boost geven
Billboard Kenneth Meija
15/11/2022 - 14:44

Hoe ijzersterke datavisuals je carrière een boost geven

Een Amerikaanse accountant slaagde erin om - als jongste ooit! - een cruciale verkiezing te winnen in Los Angeles - met dank aan datavisualisatie.

Kenneth Mejia, een 32-jarige accountant van Filippijnse afkomst, zet zich voornamelijk in voor thema’s als armoede, betaalbare huisvesting en mobiliteit. In november 2022 stelde hij zich kandidaat als ‘City Controller’, een soort penningmeester, voor zijn thuisstad Los Angeles. Een afdeling met verantwoordelijkheden zo groot als die van de burgemeester en de hoofdjurist van de stad. Zo kan de City Controller audits laten uitvoeren om de effectiviteit van stedelijke afdelingen te evalueren.

Datavisualisatie als verkiezingspropaganda

Kenneth hanteerde een opvallend creatieve en ongewone aanpak in de aanloop naar de verkiezingen: hij maakte data over de stad direct toegankelijk en zichtbaar. Zo creëerde hij op zijn campagne-website een hele reeks interactieve kaarten, rapporten en doorzoekbare databases. Hij plaatste zelfs billboards waarop hij met grafieken toont waar het voorziene stadsbudget in 2022-2023 voor zal worden gebruikt.

Billboard Kenneth Meija

Die transparante communicatie miste haar doel niet. Kenneth won, als jongste ooit. Deze aanpak toont hoe krachtig datavisualisatie is om informatie, die voor het brede publiek misschien moeilijk en ondoorgrondelijk lijkt, op een heel toegankelijke manier te ontsluiten. Daardoor krijgen burgers niet alleen inzicht, maar worden ze ook meer betrokken bij de politiek. Ze worden beter geïnformeerd en kunnen met meer kennis van zaken stemmen.

Ook jij kunt het verschil maken dankzij straffe datavisualisatie

Of je nu politieke ambities koestert, je wetenschappelijk onderzoek begrijpelijk wilt voorstellen of je management wilt overtuigen van je geniale ideeën… Wil je ook leren hoe krachtige grafieken te maken die je publiek kunnen informeren, overtuigen en engageren? Grafieken die niet alleen de cijfers correct weergeven, maar ook een heldere boodschap hebben en aantrekkelijk zijn om naar te kijken?

In het boek ‘Powerful Charts’ legt Koen Van den Eeckhout, fysicus en oprichter van information design agency Baryon op een toegankelijke en praktische manier uit hoe dit kan. Een onmisbare gids voor iedereen die communiceert met en over cijfers.

Het boek is vanaf 15 november beschikbaar bij Owl Press.

Gerelateerde producten