• Home
  • Nieuws
  • Waarom je lever essentieel is voor een goede gezondheid
Brooke lark j UPOXXR Ndc A unsplash
Gezondheid

Waarom je lever essentieel is voor een goede gezondheid

De meeste hedendaagse gezondheidsproblemen zijn te wijten aan onze voeding en levensstijl. Hierin speelt de lever een essentiële rol. In Er ligt meer op je lever dan je denkt belicht voedingsdeskundige en biomedica Amandine de Paepe de vaak miskende rol van de lever als centraal orgaan voor een goede gezondheid.

Wat doet de lever?

Vaak wordt onze lever enkel gelinkt aan alcohol, maar in feite regelt hij dag in dag uit onze energie- en vitaminehuishouding, filtert hij schadelijke stoffen uit het bloed en reguleert hij onze hormoonhuishouding én weerstandsvermogen. Dag en nacht reguleert de lever levensbelangrijke metabolische functies. Ook in het spijsverteringsproces speelt de lever, samen met de gal, een essentiële rol.


Hoe verzorg je de lever?

Maar hoe kan je je lever nu beter verzorgen? Die vraag wordt beantwoord in het boek van Amandine de Paepe. Hieronder volgen enkele praktische tips. Deze minimale aanpassingen zorgen voor een maximale verbetering, dus love your liver:

  • Sla je ontbijt niet élke dag over! Ontbijten zorgt er net voor dat de peristaltische drang in gang gezet wordt, zodat je ’s ochtends al een eerste keer naar het toilet kan gaan. Doe je aan intermittent fasting? Kies er dan ook eens voor om je avondmaal over te slaan in plaats van je ontbijt.
  • Gebruik kruiden om je lever te ondersteunen: kurkuma, gember, rammenas, spirulina, look, chili, peper…
  • Kies voor leverfood: artisjok, gember, asperges, broccoli, groene groenten, vloeibaar eigeel zoals een spiegelei…
  • Voeg zowel oplosbare als onoplosbare vezels toe aan je voeding: pruim, avocado, abrikoos, boerenkool, maar ook pitten en zaden zoals lijnzaad, chiazaad, boekweit…
  • Eet zoet nooit alleen, beperk het en eet het na je maaltijd.
  • Ook fruit eet je best met een eiwit of vetbron, zoals yoghurt of een paar noten. En: drink je fruit niet. Weg met die fruitsapjes.
  • Start je maaltijd altijd met groenten, idealiter al dente klaargemaakt. Het zetmeel is dan resistent geworden. Extra vezels dus, en dat is goed voor het verteringsproces
  • Vermijd sapjes, smoothies en shakes: eerst en vooral worden de vezels kapotgemaakt en anderzijds belasten ze de lever net extra!
  • Drink niet te veel koffie en als je het drinkt, kies voor een espresso of ristretto, niet voor bereidingen met veel melk of water.
  • Beperk alcohol.

Leve de lever!

De rol van de lever wordt vaak onderschat, maar het is een centraal orgaan voor een goede gezondheid. Ruim 1 op de 4 volwassenen in de westerse wereld heeft een leveraandoening. Oorzaak? Onze levensstijl, vooral onze voedingsgewoonten.

Er ligt meer op je lever dan je denkt, het boek van biomedica en nutritionist Amandine de Paepe, verschaft nieuwe inzichten, zodat wij onze gezondheid zoveel mogelijk zelf kunnen beheren en bijsturen waar nodig. Problemen uit de dagelijkse praktijk worden aangehaald, de oorzaken belicht, en ten slotte worden er toepasbare adviezen voorgeschoteld.

Interesse in het boek?
9789463939669 0 0

Er ligt meer op je lever dan je denkt

iDEALCredit/Debit CardPayPalBank transferSOFORT BankingBancontactKBC/CBC Payment ButtonBelfius Pay Button

©2023 Borgerhoff & Lamberigts

Made byBits of Love