DSC08360 web
Inspiratie

De wereld beter begrijpen

Over die zwevende bol waar wij ons momenteel op bevinden, valt heel wat te schrijven. Dit bijvoorbeeld: ‘De aarde is mijn lievelingsplaneet!’ of ‘Mooi weer, lekker eten. Jammer van de mensen.’

Ook de denkers, politici en journalisten hieronder beschreven onze wereld. Profiteer gerust van hun inzichten en standpunten. Kennis kan ten slotte zelden kwaad.

Lia van Bekhoven woont al meer dan veertig jaar in Londen. Bijna al die tijd werkte ze voor Vlaamse en Nederlandse radio en televisie, kranten en bladen om verslag uit te brengen van wat er in Groot-Brittannië gaande is. Met kennis van zaken, maar vooral ook met spitse humor en verrassende inzichten. Lia is een lust om naar te luisteren, en nu ook om te lezen.

Bart De Wever waarschuwt voor woke én de extreme reacties die het fenomeen teweegbrengt. Volgens De Wever Woke startte de beweging vanuit een drang naar non-discriminatie, maar bereikt ze intussen het omgekeerde. Hij pleit voor samenhang, vooruitgangsdenken, vrijheid en verknochtheid aan de waarden van de verlichting, zonder schuld en boete over wie wij zijn en waren.

Journalist Lukas Vanacker ontdekt de Midwest, het hart van de Verenigde Staten. In Columbia, een stadje midden in Missouri, leeft hij tussen de Amerikanen, ver weg van het zinderende New York en het coole Californië. Hij bezoekt een rodeo en een monstertruckshow en krijgt waarschuwingsberichten voor een orkaan en een schietpartij. Welkom in het echte Amerika.

Hoe zullen we straks leven en werken in een virtuele wereld? Kenner en ondernemer Pieter Van Leugenhagen werpt een blik op onze onvermijdelijke toekomst. Metaverse verbindt alle virtuele werelden met elkaar via het internet, via virtual en augmented reality. Welkom in de mix van videogames, 3D, VR en AR, blockchaintechnologie en artificiële intelligentie.

Khalid Benhaddou is de verpersoonlijking van de 'rationele islam', die de westerse democratische regels en de Europese verlichtingswaarden wil verzoenen met de wijsheid van de Koran. Hij is imam in Gent en coördinator van het Netwerk Islamexperten dat de radicalisering van moslimjongeren in Vlaanderen tegengaat. In dit boek houdt hij een warm pleidooi voor een mondiale verlichting van de islam.

Sinds 2015 volgt journalist Steven Decraene Frankrijk op de voet voor de VRT. Hij doorkruist het grondgebied van onze zuiderburen en brengt verslag uit van presidentsverkiezingen, stakingen en rellen, evenementen groot en klein. Zo werd Steven Decraene dé autoriteit op het vlak van Frankrijk, van grandeur tot gilets jaunes, van Élysée tot banlieue.

Iedereen kent intussen de prangende problemen van onze planeet. Het klassieke groene antwoord hierop is: minder consumeren, kleinschaliger denken, minder menselijk ingrijpen. Filosoof Thomas Rotthier en bio-ingenieur Jan Deschoolmeester vinden dat het juist onze ambitie moet zijn om meer welvaart te creëren en tegelijk de wereld te redden. Meer, niet minder.

iDEALCredit/Debit CardPayPalBank transferSOFORT BankingBancontactKBC/CBC Payment ButtonBelfius Pay Button

©2023 Borgerhoff & Lamberigts

Made byBits of Love