• Home
  • Nieuws
  • De prins van België die geen koning mocht worden
DSC05581
actua

De prins van België die geen koning mocht worden

In 1991 wordt de zogenaamde Salische wet afgeschaft. Die eeuwenoude wet bepaalde dat de dochter van een koning geen koningin kan worden. Vóór de afschaffing ervan is Laurent derde in lijn om Boudewijn op te volgen, daarna zakt hij naar de vijfde plaats.

Tot op de dag van vandaag leidt de afschaffing van de wet tot heel wat speculaties. Wilde het Belgisch koningshuis te allen prijze voorkomen dat Laurent koning werd? De historische waarheid zal waarschijnlijk nooit echt duidelijk worden, maar er wordt gefluisterd dat de toenmalige koning van België in wat toen al ‘het probleem Laurent’ werd genoemd een potentieel gevaar zag voor de Belgische monarchie.

Het begin van het probleem Laurent

Laurents leven begint in niet al te gunstige omstandigheden. Wanneer hij op 19 oktober 1963 wordt geboren, registreren de camera’s het geënsceneerde familiegeluk, maar dat geluk vertoont de eerste barsten. ‘Het verwekken van Laurent zal zowat de laatste liefdesdaad van Albert en Paola geweest zijn,’ zegt koningshuiskenner Jan Van den Berghe.

Peter Adriaenssens, kinderpsychiater en intimus van Filip en Mathilde, gelooft dat Filip, Astrid en Laurent het slachtoffer waren van emotionele verwaarlozing die vandaag de tussenkomst van hulpverleners zou rechtvaardigen. Zeker voor Laurent had dat rampzalige gevolgen.

In het middelbaar komt Laurent terecht op de benedictijner abdijschool van Zevenkerken. Hij is er ongelukkig, niet geliefd bij zijn medeleerlingen en op een nacht vlucht hij weg. Hij wil naar huis. Kort nadat de politie een onderkoelde Laurent terugvindt, zit de jongen terug op hetzelfde internaat.

Na zijn ontsnapping trekt iedereen, behalve zijn moeder, de handen af van het zwarte schaap Laurent. Bij Boudewijn en Fabiola is hij niet langer welkom. De jongen is een smet op het blazoen van Laken. De prins moet nog dertien jaar worden en heeft al voor meer ellende gezorgd dan de koninklijke familie aankan. Het is de voorbode van een turbulent leven.

Het einde van het probleem Laurent

Tijdens de nationale feestdag van 2016 wordt Laurent geïsoleerd, ver weg van Filip, Mathilde en andere hooggeplaatste gasten. Zichtbaar verveeld tokkelt hij op zijn iPhone. Dit beeld vat het verhaal samen van een prins die zijn hele leven door zijn familie is verstoten en daar nog steeds zeer verbitterd over is. Wanneer Laurent zijn vader en moeder ontmoet bij officiële gelegenheden, keert hij zijn rug naar hen toe en vermijdt hij oogcontact.

In februari 2022 ontvangt Laurent een brief van de Dienst Bevolking waarin hij en zijn gezin vriendelijk worden verzocht zich aan te melden in het stadhuis van Tervuren. Er is besloten dat ze de achternaam “van België” niet meer mogen gebruiken, alleen het gezin van Filip mag dat nog. Laurent en zijn gezin zijn verplicht om voortaan als Van Saksen- Coburg door het leven te gaan. Het einde van Laurent van België.

Interesse in het boek?
9789463936729 0 0

Laurent

iDEALCredit/Debit CardPayPalBank transferSOFORT BankingBancontactKBC/CBC Payment ButtonBelfius Pay Button

©2023 Borgerhoff & Lamberigts

Made byBits of Love