Canon header blog
Een uitnodiging om het verleden te (her)ontdekken.

De Canon van Vlaanderen verrast

De Canon van Vlaanderen presenteert 60 vensters: personen, plaatsen, uitvindingen, teksten en gebeurtenissen met een bijzondere betekenis voor de hedendaagse Vlaamse samenleving. Deze 60 thema's worden rijkelijk geïllustreerd om beslissende momenten uit de geschiedenis te belichten.

De selectie werd samengesteld door een commissie van deskundigen en na uitgebreid overleg met experts: geschiedkundigen, journalisten, filosofen en kunsthistorici. Maak kennis met drie thema's die je mogelijk niet had verwacht in de Canon.

1. Emilie Claeys & de sociale kwestie in de 19e eeuw

In de 19e eeuw waren in de Gentse katoenspinnerijen de arbeidsomstandigheden bijzonder slecht. Arbeidsters moesten het stellen met een loon dat nog kariger was dan het hongerloon van de man en ze waren vaak slachtoffer van seksueel misbruik. Bovendien wachtte hen na een zware werkdag in de fabriek nog heel wat werk thuis.

De Gentse textielarbeidster Emilie Claeys engageerde zich daarom voor de emancipatie van arbeiders én vrouwen. De 31-jarige Claeys richtte in 1886 de Socialistische Propagandaclub voor Vrouwen op. Ze sloot zich ook aan bij de pas opgerichte Belgische Werkliedenpartij (BWP). Vanaf 1891 maakte ze deel uit van het partijbestuur. Ze pleitte voor gelijk loon en betere arbeidsomstandigheden. Dankzij haar maakte ook het vrouwenstemrecht korte tijd deel uit van het socialistische verkiezingsprogramma.

1. Emilie Claeys & de sociale kwestie in de 19e eeuw

2. 'De Oostakkerse gedichten' van Hugo Claus (1955) & de artistieke vernieuwing na 1945

Deze dichtbundel werd in 1955 onthaald als een hoogtepunt in de Nederlandstalige literatuur. De toen 26-jarige auteur zou uitgroeien tot een internationaal bekende kunstenaar die vele artistieke domeinen beïnvloedde.

In 'De Oostakkerse gedichten' onderzoekt Claus de relatie tot zijn ouders, zijn geliefde en zijn land van herkomst. In dat proces verbindt de dichter Bijbelse en mythologische thema’s met gewelddadige erotiek en beklemmende taferelen. Zijn verzen volgen geen vast rijmpatroon, maar treffen de lezer door hun beeldenrijkdom, contradicties en dubbelzinnigheden. ‘Oostakker’ verwijst naar een katholiek bedevaartsoord bij Gent, maar Claus zinspeelt ook op heidense rituelen die de vruchtbaarheid van de aarde afsmeken. In dit Oostakker blijft behalve de oude volksdevotie ook de Tweede Wereldoorlog dus nog erg aanwezig.

2. 'De Oostakkerse gedichten' van Hugo Claus (1955) & de artistieke vernieuwing na 1945

3. Het eerste homohuwelijk (2003). Holebi’s, van discriminatie tot emancipatie

Op 6 juni 2003 trouwden twee bruiden in Kapellen met elkaar. Het was het eerste huwelijk tussen lesbiennes in België. Een week later trouwden voor het eerst twee mannen. België was daarmee, na Nederland, het tweede land ter wereld waar mensen van hetzelfde geslacht konden trouwen.

Voor de holebibeweging was dat een belangrijke doorbraak. Vanuit de politiek en in de pers kwam er maar weinig tegenkanting meer. De jaren nadien zetten de overheden in België nog meer stappen op het vlak van rechten voor de LGBTI+-gemeenschap. Vandaag bestaat het homohuwelijk in de meeste landen van de EU. Wereldwijd worden mensen echter nog steeds gediscrimineerd of zelfs vervolgd omwille van hun geaardheid of genderidentiteit.

3. Het eerste homohuwelijk (2003). Holebi’s, van discriminatie tot emancipatie

Lees nu de Canon van Vlaanderen en kom meer te weten over het verleden van deze regio. Hij is er voor jong en oud, voor nieuwkomers en stamgasten, voor huismussen en avonturiers. Kortom, voor iedereen.

Interesse in het boek?
9789463939232 0 0

De Canon van Vlaanderen in 60 vensters

iDEALCredit/Debit CardPayPalBank transferSOFORT BankingBancontactKBC/CBC Payment ButtonBelfius Pay Button

©2023 Borgerhoff & Lamberigts

Made byBits of Love