Toni Coppers

Toni Coppers

Toni Coppers is zonder twijfel Vlaanderens favoriete misdaadauteur.

Hij schrijft al jaren mooie thrillers. Hij werd in 2022 bekroond met de Hercule Poirot Life Time award én de Max Gouden Vleermuis Oeuvreprijs maar belangrijker zijn voor hem de vele publieksprijzen zoals de Hebban Thrillerprijs en verschillende Hercule Poirot publieksprijzen. Toni’s thrillers staan bekend om de ingenieuze plots en doorgedreven psychologische karaktertekeningen die de boeken tot toppers in hun genre maken. Hij schrijft over mensen van vlees en bloed. Zelden is iemand helemaal juist of helemaal fout. Slachtoffers en daders zijn levensecht. Net door dat menselijke is Coppers zo’n hartverwarmende auteur.

Met de thriller Niets is Ooit gaf hij het startschot voor de succesreeks rond commissaris Liese Meerhout. De moordonderzoeken van de populairste vrouwelijke commissaris van Vlaanderen hebben ondertussen al bijna 20 boeken gevuld. Dood Water, het boek waarin de Schelde de hoofdrol wegkaapt, werd bekroond met de eerste Hercule Poirot juryprijs, De moord op Arno Linter genomineerd voor de Gouden Strop. Liese Meerhout is meer dan de bekendste vrouwelijke commissaris van Vlaanderen: voor veel lezers en ook voor Toni en Annick is ze een vriendin wiens levensloop je jarenlang kan volgen en telkens opnieuw ontdekken, want Toni schijft heel bewust elke thriller als een pure stand alone. De thrillers met commissaris Liese Meerhout in de hoofdrol werden verfilmd in de televisiereeks ‘Coppers’. Internationaal werd de reeks onder de naam “Rough Justice” uitgezonden in vele landen waaronder Nieuw-Zeeland en Canada.

Voor hij schrijver werd, werkte Toni Coppers als radioproducer en presentator van resiprogramma’s voor de openbare omroep. Als reisjournalist maakte hij reportages en documentaires over de hele wereld en zo schreef hij op locatie zijn eerste brievenroman in 1995. Daarna schreef hij bijna 10 jaar niet tot hij in 2005 de schrijfmicrobe niet meer kon onderdrukken en met Dixit zijn eerste, weliswaar komische thriller, afleverde. Sindsdien is hij gelukkig nooit meer gestopt met schrijven.

In 2020 schreef Toni VAL. Daarmee werd een tweede thrillerreeks rond de eigenzinnige privédetective Alex Berger boven de doopvont gehouden. Toni had Alex Berger al eens eerder opgevoerd in De Zaak Magritte, een thriller die hij schreef op vraag van de erven Magritte. De schilder zelf was immers net als Toni een grote fan van de Maigret-thrillers van Simenon. Het hoofdpersonage Alex Berger liet Toni echter niet los en hij besliste om vanaf 2020 de man een eigen reeks te gunnen. VAL was een schot in de roos en zowel het boek als de cover vielen in de prijzen. Het leuke is ook dat Alex als privédetective niet gebonden is aan Vlaanderen en Toni dus met dat personage zijn oude reispassie ook weer tot leven kan roepen. Alex Berger zwerft door de Italiaanse Apennijnen, drinkt thee in Londen en wijn in de Provence en raakt ingesneeuwd in Zwitserland… Niet alleen de internationale afwisseling van die reeks maar ook het feit dat Alex zich net iets minder aan de wet moet houden dan commissaris Liese Meerhout maakt dat Toni meer dan ooit inspiratie heeft om twee boeken per jaar te schrijven.

Toni werd geboren in Sint-Truiden op 6 september 1961. Nu woont en schrijft hij afwisselend in Antwerpen en de Ardennen. Toni is gelukkig getrouwd met coauteur Annick Lambert en samen hebben ze 5 kinderen in een nieuw samengesteld gezin. Ook Toni’s kinderen dragen hun steentje bij en helpen met raad en daad om van Toni’s boeken een succes te maken. Zo gebeurt het meer dan eens dat ze enthousiast gruwelijke moordplots bedenken, adviseren over hedendaagse trends, hun mening ongenuanceerd ventileren over coverontwerpen en auteursfoto’s of foutjes uit de drukproef halen. Toni en Annick zijn dan ook omringd door gepassioneerde lezers die hun creativiteit steeds naar een hoger niveau duwen.

Boeken van deze auteur

9789463939959 0 0
9789463938396 0 0
9789463937320 0 0

Lees ook

iDEALCredit/Debit CardPayPalBank transferSOFORT BankingBancontactKBC/CBC Payment ButtonBelfius Pay Button

©2023 Borgerhoff & Lamberigts

Made byBits of Love