Over Hetty Helsmoortel

Hetty Helsmoortel is moleculair bioloog, doctor in de gezondheidswetenschappen en was acht jaar kankeronderzoeker aan de Universiteit van Gent. Daarnaast is ze moeder van een zoon en een dochter en theaterliefhebber. Die laatste passie liep volgens sommigen wat uit de hand toen ze tussen haar master en doctoraat twee jaar naar het RITCS trok om er drama te studeren.

Daarnaast is Hetty wetenschapswatcher en verhalenverteller. Ze volgt het wetenschapsnieuws op de voet (o.a. voor VRT NWS) en verschaft regelmatig tekst en uitleg op radio en televisie, soms zelfs als vaste huiswetenschapper in een bepaald programma.

Samen met Lieven Scheire maakt ze maandelijks de Nerdland podcast, op dit moment de populairste Nederlandstalige podcast over wetenschap en technologie, met meer dan 50.000 luisteraars per aflevering.

Om wetenschap nog dichter bij de mensen te brengen stampte ze helemaal uit het niets het allereerste openlucht wetenschapsfestival van ons land uit de grond. Sound of Science was al elke editie volledig uitverkocht en verhuist in 2020 naar Domein Puyenbroeck in Wachtebeke.

In februari 2020 verscheen Hetty’s eerste non-fictie boek bij Borgerhoff & Lamberigts. In haar glasheldere en meeslepende stijl schrijft ze over CRISPR, de meest spraakmakende ontdekking van de 21ste eeuw die bijna niemand kent.

Tenslotte publiceert Hetty regelmatig columns in EOS, De Standaard of De Morgen en geeft ze meermaals per week gesmaakte lezingen voor het grote publiek.

Beroep
Moleculair bioloog